ARTE MARTIALE
ATLETISM
BADMINTON
BASCHET
BASEBALL
BOX
CALEIDOSCOP
CANOTAJ & KAIAC-CANOE
CICLISM & MONTAINBIKE
COMUNICATE DE PRESA, CONFERINTE
CULTURISM
FOTBAL, FOTBAL-TENIS, NFL
GIMNASTICA
HALTERE
HANDBAL
HOCHEI PE GHEATA
JOCURI DE VARA
JUDO
LUPTE
MOTOR
NATATIE
NBA
NHL
OLIMPISM
POLO
POPICE
POVESTIRI ADEVARATE
RUGBY
SAH, GO, SCRABBLE & BACKGAMMON
SCRIMA
SPORTURI DE IARNA
TENIS
TENIS DE MASA
TIR SPORTIV
VOLEI
  Arhiva stiri
  Arhiva editoriale
Trasul de fiare - o moda dar si o necesitate!
Miercuri , 08-01-2014

Mai toate vedetele autohtone merg la sala si, de cate ori apar la TV sau in vreo revista, nu uita sa mentioneze si acest lucru. Sa tii regim si sa mergi la sala e la moda acum. In Bucuresti, numarul salilor de fitness-culturism a trecut binisor de 110 si inca mai e loc. Probabil, aceasta activitate este deja cea mai folosita metoda de antrenare intensa a corpului de catre cei trecuti de varsta pubertatii si care nu se mai afla intr-o forma de invatamant, unde orele de sport sunt obligatorii. Motivul pentru care trasul de fiare este asa de popular este evident. Dintre toate sporturile, este cel mai eficient in a imbunatati aspectul fizic.
Daca esti barbat si vrei sa pui ceva muschi pe brate si umeri, nu te apuci de volei, fotbal, baschet sau badminton. Daca ai deja 20 de ani, nici nu te primeste nimeni la un club, esti prea batran pentru performanta si nici nu obtii brate musculoase daca dai cu mana sau cu piciorul in minge.
Daca acum 50 de ani culturismul era privit in America ca o activitate ciudata si prin ziare se spunea ca practicantii, putin la numar, sunt un fel de sectanti care proclama ca: „a fi musculos inseamna a fi frumos“, dar nu vedeau utilitatea acestui nou (pe atunci) concept si nici nu il considerau sport, acum, culturismul este un sport in toata legea, cu campionate nationale, europene, mondiale etc. Numai in SUA sunt peste 20 de milioane de practicanti.
In ultimii ani, avantajele practicarii fitnessului sau culturismului au depasit insa motivatia aspectului fizic mai frumos, mai puternic si mai viguros. Doctorii stiu acum ca efectele pozitive ale „trasului de fiare“ sunt multiple.
Iata doar cateva beneficii enumerate de un grup de doctori in publicatia germana „Der Spigel“, care considera ca, in unele cazuri, sportul e mai eficient ca medicamentele scumpe:
- diabeticii, care se alimenteaza corect si fac exercitii fizice, pot cu timpul sa renunte la medicatie, daca au diabet de tip 2, sau sa reduca cantitatea injectata zilnic, in celelalte cazuri;
- reumatism - revigorarea sistematica a muschilor poate duce la disparitia simptomelor de artrita;
- boli de inima - cei care au facut infarct ori au diverse boli de inima, daca fac un antrenament moderat, sub supraveghere medicala, pot beneficia de reducerea sau disparitia simptomelor si prelungirea vietii;
- depresii, dementa - antrenamentul imbunatateste schimbul de celule din creier, actioneaza impotriva melancoliei si duce la inmultirea celulelor acestuia;
- cancer la san - pacientele bolnave de cancer la san au mai multe sanse de vindecare daca, dupa punerea diagnosticului, incep sa faca sport;
- osteoporoza - de multe ori, antrenamentul ajuta la intarirea oaselor mai repede decat medicamentele;
- longevitate - cei care se antreneaza traiesc mai mult si imbatranesc mai lent
Organismul uman este proiectat sa faca miscare. Acum 100 de ani, un om consuma prin miscare cam 1.500 de calorii pe zi, astazi, un sedentar cu munca de birou consuma prin miscare mai putin de 500 de calorii pe zi si mananca alimente dense caloric, precum dulciurile si grasimile rafinate. Evident, surplusul se depune sub forma de grasime si duce cu timpul la obezitate si probleme de sanatate.
Florin Uceanu
        La 28-30 octombrie au fost pro ...
        Destul de multe concluzii după ...
        Clasamentele promise în materi ...
        Prima etapă din Campionatul Su ...

Newsletter
Aboneaza-te la newsletterul TOPSport!
Designed by Web Media Marketing