ARTE MARTIALE
ATLETISM
BADMINTON
BASCHET
BASEBALL
BOX
CALEIDOSCOP
CANOTAJ & KAIAC-CANOE
CICLISM & MONTAINBIKE
COMUNICATE DE PRESA, CONFERINTE
CULTURISM
FOTBAL, FOTBAL-TENIS, NFL
GIMNASTICA
HALTERE
HANDBAL
HOCHEI PE GHEATA
JOCURI DE VARA
JUDO
LUPTE
MOTOR
NATATIE
NBA
NHL
OLIMPISM
POLO
POPICE
POVESTIRI ADEVARATE
RUGBY
SAH, GO, SCRABBLE & BACKGAMMON
SCRIMA
SPORTURI DE IARNA
TENIS
TENIS DE MASA
TIR SPORTIV
VOLEI
  Arhiva stiri
  Arhiva editoriale
Pana cand doar amintirile...?
Luni , 26-01-2004

Din pacate, am ramas, inca o data, cu amintirea vremurilor (o, tempora...!) cand, in handbal, numele Romaniei facea sa tremure genunchii oricarui adversar, vremuri in care in vitrina cu trofee isi faceau loc 4 titluri de campioni ai lumii...

Unii dintre acei magnifici nu mai sunt, altii isi traiesc nostalgic cea de a treia varsta, unii s-au raspandit prin lume, altii au ramas acasa... Dar unii dintre ei se ocupa acum de ceea ce se numeste generic si lemnos "destinele handbalului romanesc" ! Sunt oameni care au plans privind inaltarea si fluturarea tricolorului pe catargele marilor performante obtinute la Campionate Mondiale si la Olimpiade. Cum privesc ei acum la scufundarea handbalului romanesc in mlastina anonimatului si in nisipurile miscatoare ale planului al doilea sau chiar al treilea al ierarhiilor europene si mondiale ? Ce (mai) pot ei face pentru a carpi si a face sa pluteasca (era sa spun corabia, dar e prea mult !) acest slep ruginit, care ia apa pe la sparturi vechi de ani si ani ?

Ce mai pot ei face pentru a-i atrage la semicerc pe copiii care iau ca modele pipite si papitoi cu aere aferat acneice, care castiga, pentru o scalambaiala de o ora pe o asa-zisa muzica inregistrata intre doua partide monumentale de betie si/sau sex (bine mediatizate prin primele pagini ale jurnalelor), mai mult decat castiga un sportiv care-si scuipa plamanii si isi rupe spinarea intr-o luna si care nu-si va vedea, poate, intr-o tinerete si o maturitate daruite sportului, numele decat pomenit cu litere ridicole sub stirea uriasa despre catastrofa aparitiei unei bube-dulci pe "figura" proeminenta a unui fotbalist de la Sorbava Mare ? De ce sa vina acesti copii spre sport, cine sa le deschida ochii si sa le arate ce inseamna cu adevarat SPORTUL, privit nu ca afacere sau ca un uger planturos pentru "miei blanzi", cand fundurile, alta data tabacite si oparite de alergari interminabile si de repetari nesfarsite ale vreunui sut sau ale vreunei fente sclipitoare, s-au obisnuit cu moliciunea fotoliilor de piele fina si a scaunelor ergonomice din limuzinele "ultimul racnet" (din dotarea ministerelor, comitetelor, agentiilor, federatiilor, achizitionate "convenabil" din banii publici) ? Cine si unde sa-i duca pe acesti copii sa le arate ca mai exista si altceva in afara de "tovarasii" de dupa blocurile cenusii ale tranzitiei ?

Ce solutii si iluzorii traznai administrativo-economico-tehnico-tactice, aparute abracadabrant din jobenul incapator al lipsei de competenta, ne mai pot fi servite pe post de potiuni magice pentru a ne amorti foamea de demnitate ? Minima decenta ar putea sugera o solutie, insa ea tine, la fel ca si imaginea handbalului romanesc, de amintirea trecutelor vremi in care onoarea era mult mai presus de sunca de Praga si de mucegaiul nobil al Roquefort-ului...

Si pentru ca lumea sa stie ca, asa cum o victorie "este rezultatul muncii si daruirii jucatorilor, in primul rand, dar si al unui colectiv de specialisti de la lotul national si din cadrul Federatiei", o infrangere nu este doar a jucatorilor ci si a specialistilor de la lotul national si din cadrul Federatiei, prezentam in continuare pe cei care au condus handbalul masculin romanesc catre ratarea calificarii la Turneul final al Campionatului Mondial din 2005.

Deoarece despre jucatori am tot vorbit in materialele anterioare, acum vom prezenta (o parte dintre ?) oamenii care nu au intrat in teren, dar "au muncit si s-au daruit" pentru acest rezultat.

IVANESCU PETRE - ANTRENOR COORDONATOR, RASNITA LUCIAN - ANTRENOR PRINCIPAL, MUNTEANU NICOLAE - ANTRENOR SECUND.

Au mai participat la pregatirea echipei, pe domeniile respective de activitate, conform site-ului oficial al Federatiei Romane de Handbal, RICHARD REINHOLDZ - PREPARATOR FIZIC, CIOCOIU FLORIN – MEDIC si HORA MIRCEA - KINETOTERAPEUT.

Federatia Romana de Handbal (cu sediul in Bucuresti, str. Aviator Popa Marin nr. 2, sector 1), care, conform articolului 9 din Statutului propriu " a) - elaboreaza strategia nationala de dezvoltare a activitatii handbalistice si controleaza aplicarea acesteia de catre membrii afiliati;... d) - elaboreaza si realizeaza planurile de pregatire si de participare a sportivilor din loturile nationale la competitiile internationale;... g) - colaboreaza cu M.T.S., cu M.E.N. si/sau cu institutiile din structurile acestora pentru formarea si perfectionarea specialistilor din domeniul handbalului;" are ca "autoritate suprema" – conform articolului 21 al aceluiasi Statut – " Adunarea Generala a Federatiei Romane de Handbal (...) constituita din membri afiliati cu drept de vot".

Organismul (sau organul) care "Asigura aducerea la indeplinire a tuturor hotararilor Adunarii Generale si respectarea de catre toti membrii a Statutului si regulamentelor F.R. Handbal, precum si a normelor generale privind activitatea sportiva" este, dupa cum statueaza articolul 29, "Consiliul de Administratie". Consiliul de Administratie al F.R.H. este format din :

"Gatu Cristian – Presedinte, Draganescu Remus – Vicepresedinte, Marinescu Mihail - Secretar General, Catuti Mariana - Director Economic, Tadici Gheorghe - Reprezentant Liga feminina, Fagarasanu Mihail - Reprezentant Liga masculina, Gugles Liviu - Reprezentant Divizia A masculin, Anton Mircea - Reprezentant Divizia A feminin, Bernicu Dumitru - Reprezentant juniori masculin, Popa Sevistean - Reprezentant juniori feminin, Plesa Toma - Reprezentant Asociatii judetene de handbal, Ivanof Sorin – Membru".

P.S. Sectiunea in care ar trebui sa putem citi despre palmaresul echipei nationale masculine de seniori este, cel putin in data de 26 ianuarie 2004, ora 00.55, inexistenta, link-ul catre ea fiind "orb"... Macar Federatia sa nu-si fi condamnat la uitare eroii...

Iata care au fost CAMPIONII MONDIALI AI HANDBALULUI ROMANESC :

 • 1961, Germania :

  Antrenori : Oprea Vlase, Nicolae Nedef.
  Ioan Bogolea, Mihai Redl, George Badulescu, Aurel Bulgaru, Gheorghe Coman, Mircea Costache I, Mircea Costache II, George Covaci, Virgil Hnat, Petre Ivanescu, Ioan Moser, Olimpiu Nodea, Cornel Otelea, Otto Telman.

 • 1964, Cehoslovacia :

  Antrenori : Ioan Kunst-Ghermanescu, Nicolae Nedef, Virgil Trofin.
  Ioan Bogolea, Mihai Redl, Virgil Tale, Aurel Bulgaru, Mircea Costache I, Mircea Costache II, Gheorghe Gruia, Virgil Hnat, Petre Ivanescu, Iosif Iacob, Ioan Moser, Cezar Nica, Olimpiu Nodea, Cornel Otelea, Ioan Popescu.

 • 1970, Franta :

  Antrenori : Eugen Trofin, Oprea Vlase, Nicolae Nedef.
  Alexandru Dinca, Stefan Orban, Cornel Penu, Stefan Birtalan, Gabriel Chicid, Cristian Gatu, Gheorghe Goran, Gheorghe Gruia, Roland Gunesch, Ghita Licu, Mihai Marinescu, Titus Moldovan, Cezar Nica, Cornel Otelea, Ion Popescu, Valentin Samungi.

 • 1974, R.D. Germana :

  Antrenor : Nicolae Nedef
  Alexandru Dinca, Stefan Orban, Cornel Penu, Stefan Birtalan, Liviu Bota, Adrian Cosman, Marin Dan, Cristian Gatu, Mircea Grabovschi, Roland Gunesch, Gabriel Chicid, Werner Stöckl, Constantin Tudosie, Radu Voina, Ghita Licu, Mircea Stef.

  Noru Stefanescu - noru@topsport.ro

 •         La 28-30 octombrie au fost pro ...
          Destul de multe concluzii după ...
          Clasamentele promise în materi ...
          Prima etapă din Campionatul Su ...

  Newsletter
  Aboneaza-te la newsletterul TOPSport!
  Designed by Web Media Marketing