Topsport - 100% sport
ARTE MARTIALE
ATLETISM
BADMINTON
BASCHET
BASEBALL
BOX
CALEIDOSCOP
CANOTAJ & KAIAC-CANOE
CICLISM & MONTAINBIKE
COMUNICATE DE PRESA, CONFERINTE
CULTURISM
FOTBAL, FOTBAL-TENIS, NFL
GIMNASTICA
HALTERE
HANDBAL
HOCHEI PE GHEATA
JOCURI DE VARA
JUDO
LUPTE
MOTOR
NATATIE
NBA
NHL
OLIMPISM
POLO
POPICE
POVESTIRI ADEVARATE
RUGBY
SAH, GO, SCRABBLE & BACKGAMMON
SCRIMA
SPORTURI DE IARNA
TENIS
TENIS DE MASA
TIR SPORTIV
VOLEI
  Arhiva stiri
  Arhiva editoriale
FOTBAL - La Multi Ani Sportul Studentesc!
Joi , 09-02-2006

      Pe 11 februarie , în urmă cu 90 de ani, un grup de studenti au parafat nasterea clubului studentilor din Bucuresti. I-au spus initial Sporting Club Universitar Bucuresti. Avea 3 sectii: fotbal, atletism si tenis. Au ales si un presedinte, în persoana unui faimos matematician, Traian Lalescu. Nu aveau sediu, nu aveau teren de antrenament, dar aveau pasiune. Foarte curând au găsit si un nume mai explicit: Sportul Studentesc. Adică echipa studentilor.
      În 1916 Europa era în plin război, asa ca fotbal juca doar cine putea. Echipa de fotbal a început de jos, urcând treapta cu treaptă spre prima scenă. Altii au intrat pe usa din dos, la Apelul de seară, sau au luat locul altora, mai neagreati de "organe". Sportul Studentesc a fost si este o echipă permanent tânără. Nici nu se poate altfel, clubul neavând suportul ministerelor Puterii si nici avantajele generate din relatia cu acestea.
      A promovat pe prima scenă în 1937. Veniti la putere, comunistii au scos-o pe tusă. Imediat după ce preluaseră abuziv Puterea, comunistii stalinisti jucau după cum cântau lăutarii Moscovei, iar ei stiau că era riscant să încurajezi studentimea. Mai convenabil era să defilezi cu echipele Armatei si Securitătii. Asa cerea tătucul Stalin. Nu era el stăpânul Estului comunist?
      Pe la jumătatea anilor' 50 au reapărut si echipele studentesti. Comunistii controlau acum si studentimea. Dar Sportul Studentesc nu a fost repusă în drepturi. Nici măcar numele de botez nu i-a fost păstrat. Când lumea defila cu Casa Centrală a Armatei, Dinamo, Stiinta, Locomotiva, Tractorul, Progresul, nu puteai veni cu Sportul Student esc. A păruseră echipe studentesti, alcătuite din studenti ai facultătilor bucurestene, care jucau în campionat ele raioanale. Că asa erau numite atunci sectoarele. Raionul "1 mai", "16 februarie", "23 august" etc.
      Agronomia a promovat o treaptă si atunci un fruntas comunist, Cornel Pacoste, a prins curaj si a transformat-o în Clubul Universitarilor Bucuresti, care ulterior a devenit "Stiinta" (Păi nu?) si a promovat în B. A devenit apoi "Politehnica" si din 1969, după marea diversiune ceausistă din 1968, a putut redeveni Sportul Sudentesc, prin eforturile presedintelui ei de atunci, actualul rector al Arhitecturii, dl Barbu Emil Popescu, pentru microbisti "Mac Popescu".
      Fotbalul s-a despărtit de celelalte sporturi, de ac um putând vorbi despre FC Sportul Studentesc si CS Sportul Studentesc. Un câstig tot a fost în 1954, pentru că clubul a primit în folosintă un stadion în cartierul Regie. Era fostul stadion al echipei "Belvedere", preluat între timp de Regia Tutunului, pe care evolua o echipă de sector. Nu era rău în B. Jucau la "Politehnica" acelor ani Mircea Dridea, Florin Halagian, Mircea Lucescu (chiar el!) si regretatul Dan Spătaru, desigur înainte de a se fi apucat de cariera muzicală.
      A promovat pe prima scena în 1973, cu Mircea Rădulescu, Mircea Sandu, Boc, Păis, Ciornoavă, Angelescu, Cicu..., dar după un an ocupa un locul 13, retrogradabil, imediat deasupra Universitătii Cluj, chiar dacă se mai întărise cu jucători cum erau Chihaia, Mitică Manea, Cazan, sau Iorgulescu. Mai marele trebilor studentesti era Nicu Ceausescu. Cum era numit doar de un an, nu prea cădea bine să se înregistreze dintr-o dată cu două esecuri pe linie sportivă. Asa ca s-a decis mărirea numărului divizionalrelor A de la 14 la 16 , prin păstrarea retrogradatelor "Sportul" si "U".
      Microbistii au taxat imediat aranjamentul si Sportul Studentesc a fost bârfită permanent, mai ales de simpatizantii echipei securitătii, a că ror Dinamo a câstigat acel campionat datorită unui 5-0 reusit la Cluj ultima etapă, de stelisti - pentru că de tărăsenie profitase Dinamo, si de rapidisti si progresisti pentru că "de ce ei în A si noi în B?" Acum, după ce alte echipe au scăpat de retrogradare cumpărând locul altora, povestea de atunci a mai pierdut din vehementă. Plus că în 1998 Sportul a retrogradat.
      Dar a revenit în 2001. A retrogradat doi ani mai târziu cu complicitatea lui Gigi Becali si Mitică Dragomir, dar a revenit un an mai târziu. Acum, Sportul Studentesc este o echipă simpatică. Trăieste din ce produc antrenorii centrului de copii, prin eforturile lui Cornel Jurcă, Mitică Manea, "Brini" Munteanu sau Adrian Pologea. Lumea spune că ei îi cresc si Vasile Siman îi vinde. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Pe lângă faptul că altfel nu se poate, mai se poate discuta si despre ju cători. Poti să-i obligi să joace doar la Sportul, cum face Gigi cu finul Mirel, asteptând să-i dea cineva grămezi de milioane de dolari? Jucătorul creste, se maturizează, apoi pleacă, pentru că altfel se plafonează. Unii îi reprosează acest lucru si îl fac negustor de fotbalisti. Dar alde Becali nu vând? Sau Copos? Cine nu vinde? Până si Manchester United si Real Madrid. Chiar si Chelsea vinde, e adevarat nu pentru a asigura existenta clubului.
      La Sportul plecarea jucătorilor este urmată de promovarea altor jucatori crescuti de club sau adusi din neant. Tineri si necunoscuti. Avantajul este că Sportul Studentesc este mereu tânar. Rareori dai peste jucatori de 25-26 de ani. "Veteranii echipei sunt Mazilu, Lazăr, Bălan, Stancu, Rusu, Stăncioiu, Cruceru, Secăreanu, jucători născuti după 1980.
      Diversi glumeti fac ironii pe seama faptului că Sportul nu are suporteri, ca Rapid, Steaua sau Dinamo. Rapidul are traditia lui, stadionul si anii de glorie '30, atunci când triumfa mereu în Cupa României dar campionatul era adjudecat Venus, echipa prefectului Capitalei. Când au fost parasutate în Divizia A, Steaua (CCA) si Dinamo erau "sustinute" din tribune de soldati adusi cu forta. Apoi au început să câstige campionarte, cupe, să domine fotbalul intern. Microbistul asta vrea. Doar cei mai inteligenti se lipesc de echipe care le dau si alte satisfactii decât victoriile. Prin anii '80, când Hagi era rege de Regie, stadionul era arhiplin. Atunci s-au lipit multi suporteri de echipă. Dar acum sunt oameni maturi, nu se dedau la isterii. Pentru ei nu este o tragedie dacă echipa retrogradează. Nimeni nu cere capul antrenorului, nu înjură jucătorii. Matineul nu dăunează grav sănătătii. O deplasare Mioveni, Vânju-Mare sau Focsani are si ea farmecele ei. Performanta nu este neglijabilă, dar nu obtinută cu dedesupturi si siretlicuri. Dar e ziua noastră si n u trebuie să ne certăm cu nimeni. Fiecare microbist are echipa lui, care este cea mai bună, cea mai curată, cea mai cinstită. Ceilalti sunt niste banditi. Sportistii nu se tem de matineu ca dracu de tămâie. Pentru că nici divizia B nu este chiar un infern. Nu vedeti ce veselie e la Craiova?
     
      ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB SPORTUL STUDENTESC BUCURESTI
      ANUL INFIINTARII: 11 februarie 1916
      DENUMIRI ANTERIOARE ALE ECHIPEI: "Sporting Club Universitar Studentesc": 1916-1919; "Spartak": 1946-47 (în fapt a fuzionat cu echipa numită astfel, car e avea stadion, avea si club, dar nu avea jucători) ; "Centrul Univeristar Bucuresti": 1948-54; "Stiinta": 1954-66; "Politehnica": 1966-1969. Din 1969 "FC Sportul Studentesc"
      ADRESA: Bucuresti, Sector 1, Str. Mihail Moxa nr.3-5 CULORILE CLUBULUI: alb-negru
      STADION: "Sportul Studentesc" capacitate 7.000 locuri pe scaune
      PRESEDINTE CONSILUI DIRECTOR: VASILE SIMAN
      PRESEDINTE ONORIFIC: BARBU EMIL POPESCU
      DIRECTOR TEHNIC: NICOLAE GORGORIN
      TELEFON: 0040-21-212.50.59
      FAX: 0040-21-212.50.61
      PERFORMANTE INTERNE: 39 participari in Divizia A: 1937-1945; 1973-1998; 2001-2003; 2004- de 3 de ori finalista in "Cupei Romaniei": 1936-1937, 1942-43;1978-1979; 23 participari in Divizia B: 1934-1937; 1954-1957; 1958-1973; 1998-2001; 2003-2004; Divizia C: 1957/58; intre 1919-1934 si 1950-1954 a participat in campioantul Bucurestiului - categoria Onoare.
      PERFORMANTE INTERNATIONALE: CASTIGATOARE A CUPEI BALCANICE in 1980; - 5 participari in CUPA UEFA. 1 participare in Cupa UEFA-INTERTOTO Staff tehnic: Antrenor principal: GHEORGHE MUL ȚESCU Antrenori secunzi: IULIUS CEZAR ZAMFIR; Antrenor portari: Gheorghe Niculescu Preparator fizic: Yuksel Yesilova Masori: Triteanu Valentin, Ghindri s Tancu Doctor: MIHAI BĂICAN Org. competitii: MIHAI LAZARESCU Psiholog: ANDREAS HNIATIUC 0fiter de presa: FRANCISC ANTON CUNE.
    &n
      bsp; Francisc Cune
        La 28-30 octombrie au fost pro ...
        Destul de multe concluzii după ...
        Clasamentele promise în materi ...
        Prima etapă din Campionatul Su ...

Newsletter
Aboneaza-te la newsletterul TOPSport!
Designed by Web Media Marketing